De architecten - De Vijzel

De architecten

Een nieuw pand ontwerpen in een bestaande buurt met veel industrieel erfgoed schept verplichtingen. Daarvan was OZ Architects, het bureau dat verantwoordelijk is voor De Vijzel, zich terdege bewust bij het ontwerpen van deze nieuwbouwwoningen op Eiland Oostenburg, middenin Amsterdam.

De sfeer van SoHo in Amsterdam

OZ liet zich voor De Vijzel inspireren door 19e-eeuwse industriële wijken die in alle wereldsteden staan. Met als lichtend voorbeeld: de artistieke wijk SoHo in Lower Manhattan in New York. Die wijk kent veel bakstenen huizen met een gietijzerarchitectuur.

In de 19e eeuw waren deze gebouwen in gebruik als fabriek of opslagplaats. Later vonden kunstenaars hun plek in de hallen en lofts; zij vinden de grote en lichte ruimtes ideaal als atelier of studio.

Vandaag de dag is SoHo een van de meest trendy wijken in New York. Die potentie heeft Oostenburg ook, zeker met stoere gebouwen als De Vijzel.

Verbinding met de VOC-kade

U herkent het SoHo-gevoel meteen als u voor De Vijzel staat. Het staal in de pui, het vele glas en de lichte kleur van de bakstenen verraden waar OZ Architects de inspiratie haalde.

Bijzonder aan de bakstenen van StoneCycling® die voor De Vijzel gebruikt worden is dat deze volledig circulair zijn. Lees hier meer over op StoneCycling® | Industrial Charm & Circular Construction at Oostenburg in Amsterdam.

De appartementen verwelkomen het daglicht met ramen van de vloer tot het plafond. Bovendien kan in ieder appartement één pui over de volle hoogte en breedte worden opengezet via grote terrasdeuren. Dat geldt ook voor de commerciële ruimtes op de begane grond. Zo halen bewoners en gebruikers de buitenwereld naar binnen en ontstaat er een maximale verbinding met de VOC-kade. In de architectuur heet dat de ‘blurring zone’, de zone waar openbare ruimte en privéruimte in elkaar overlopen.

Waarde toevoegen

Architectenbureau OZ wil duurzame waarde toevoegen aan Eiland Oostenburg. Het ontwerp van De Vijzel straalt dat ook uit. Toekomstige bewoners, ondernemers en bezoekers zullen hier veel plezier van hebben.

De Vijzel is een project van: