De Vijzel - Nieuwbouw in het centrum van Amsterdam

De Vijzel

Industrieel karakter

De Vijzel is een nieuw gebouw, maar het staat op historische grond: Oostenburg was lang het Amsterdamse centrum van handel en industrie.

Een nieuw pand ontwerpen op deze locatie, dat schept verplichtingen. Dat weet architectenbureau OZ, de architect van De Vijzel.

OZ nam bij het ontwerp van De Vijzel de 19e-eeuwse industriële wijken die in alle wereldsteden staan als uitgangspunt. Met als lichtend voorbeeld de wijk SoHo, een van de meest trendy wijken in New York. De indrukwekkende stalen puien van De Vijzel verwijzen naar de cast iron buildings in SoHo, net als het bakstenen metselwerk in tegelverband.
De inspiratie voor het ontwerp van De Vijzel komt uit de 19e eeuw, maar de uitwerking is helemaal van deze tijd: er worden bakstenen en circulair beton gebruikt.

De binnentuin

Alle woningen in De Vijzel hebben een directe verbinding met de weelderige groene binnentuin van de VOC kade. De stad raast door, maar hier komt u op adem. Woont u aan de kant van de binnentuin, dan kijkt uit op de groene kronen van de bomen. De wilde beplanting, avontuurlijke speelplekken, speelse waterelementen en houten zitelementen echoën het industrieel karakter van de buurt.

De binnentuin is dé plek om buren te ontmoeten. Of eindelijk even alleen te zijn en voor u uit te staren.

Lichte appartementen

Wie voor De Vijzel staat, herkent de sfeer van SoHo onmiddellijk: het staal in de pui, het vele glas, en de lichte kleur van de bakstenen verraden waar OZ Architects de inspiratie haalde.

Wonen aan het water, het gevoel van Oostenburg

Het water geeft Oostenburg een bijzonder karakter. U woont in het hart van de stad, maar ook aan het water en dat geeft de buurt een unieke sfeer, een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.

De Vijzel staat pal aan de VOC-kade. Een plek waar u veel plezier van heeft als u hier eenmaal woont. Hier ontmoet u uw buurtgenoten en bezoekers van de stad. Hier kunt u een rondje hardlopen om in conditie te blijven of op uw gemak rondwandelen. En hier kunt u in een sloep stappen om over het IJ naar de binnenstad te varen.

Is het mooi weer? Pak dan een terrasje in de zon.

Het betere buitenleven
In de tuin, op uw balkon

Is het mooi weer? Geniet dan van het betere buitenleven op uw eigen balkon. Het meet minimaal twaalf vierkante meter. Of neem plaats in de binnentuin, een groene stadsoase waar u vrienden, familie en buren ontmoet of een moment voor uzelf neemt met de krant en een kop koffie.

De sfeer van de binnentuin past perfect bij het stoere karakter van Oostenburg: een industriële ruimte met begroeiing, zoals op een verlaten werfterrein.

Bomen en struiken worden in de volle grond geplant, zodat ze volop kunnen groeien.

De Vijzel is een project van: